Pathologie voor
patiënten

Pathologie Friesland verzorgt de pathologie onderzoeken voor de Friese ziekenhuizen en huisartsen in Friesland en de Noordoostpolder. Per jaar verwerken we zo’n 70.000 onderzoeksaanvragen.

U bent bij de huisarts of in het ziekenhuis geweest voor een biopsie, punctie of voor het verwijderen van weefsel. Het afgenomen materiaal wordt vervolgens door onze koeriers opgehaald en naar ons laboratorium gebracht voor onderzoek.

Hier wordt het zorgvuldig uitgepakt, gesorteerd en ingevoerd in ons systeem. Het materiaal krijgt vervolgens een uniek nummer voor verdere verwerking.

Diagnose door de patholoog

Wij onderzoeken of het ingestuurde materiaal tumorcellen bevat of dat er bijvoorbeeld sprake is van een ontsteking. In het geval van tumorcellen bekijken we ook om wat voor soort tumor het gaat en voor welke behandeling en/of therapie u eventueel in aanmerking komt.

Naast het vaststellen van de aard en oorzaak van de ziekte, zijn onze pathologen ook betrokken bij het behandelplan van patiënten. Hiervoor sluiten ze aan bij de multidisciplinaire overleggen in de ziekenhuizen, waarbij ze samen met andere betrokken specialisten de patiënten van het beste, meest actuele en geïndividualiseerde behandeladvies voorzien.