Insturen materiaal voor pathologie onderzoek bij verdenking op Covid-19

Wij krijgen regelmatig vragen op welke wijze materiaal met verdenking op COVID-19 moet worden ingezonden naar Pathologie Friesland.

Omtrent de behandeling van preparaten met verdenking van COVID-19 verdachte patiënten zijn weinig aanvullende maatregelen nodig ten opzichte van de standaard procedure. Dit omdat het patiënten-materiaal niet extra ‘besmettelijk’ is en de preparaten met voldoende beschermende maatregelen worden verwerkt bij Pathologie Friesland.

Belangrijk is wel dat de buitenzijde van de verpakking van de preparaten vrij is van een mogelijk virus. Deze verpakking wordt namelijk op meerdere momenten in het proces door verschillende mensen aangeraakt en zouden een besmettingsgevaar kunnen betekenen als deze besmet zou zijn met het virus. Bij voorkeur het preparaat niet tijdens de procedure op de operatie/behandelkamer in het potje, emmer, sealzak of safetybag doen. Als bovenstaande procedure niet mogelijk is en het preparaat in de operatie/behandelkamer in de verpakking moet worden gedaan dan de buitenkant desinfecteren. Daarna kan het preparaat verwerkt worden volgens de standaard procedure.

In alle gevallen graag het aanvraagformulier buiten de operatiekamer schrijven. Deze is namelijk niet te desinfecteren en wordt tijdens het proces op meerdere momenten onbeschermd verwerkt. Hetzelfde geldt voor de patiënten stickers. Deze nadien buiten de operatie/behandelkamer op de verpakking plakken. Hierop hoeft niet expliciet vermeld te worden dat het gaat om een Corona verdachte/besmette patiënt.

Het verzorgen, bewaren, verzenden en transport van de preparaten gaat volgens de geldende inzendrichtlijnen.

Mocht u nog specifieke vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Gerelateerd