Cytologie

Wat doet onze afdeling cytologie?
De analisten van onze afdeling cytologie doen klinisch onderzoek naar cellen. Dit celmateriaal verkrijgen zij bijvoorbeeld uit puncties, uitstrijkjes of urine.
Nadat de cellen een kleuring hebben gekregen, screenen ze het preparaat op de aanwezigheid van afwijkende cellen die kunnen wijzen op een ontsteking of tumor. Als er afwijkingen worden gevonden, bespreken zij dit met de patholoog.
Een bekend voorbeeld van cytologisch onderzoek is de screening op baarmoederhalskanker, via een uitstrijkje van de baarmoedermond. Een ander voorbeeld is onderzoek van lichaamsvochten en van materiaal dat via een scopie of punctie wordt verkregen. Denk bijvoorbeeld aan urine, cystevocht en gerichte puncties uit organen.

Onze analisten gaan ook naar de ziekenhuizen toe om te assisteren bij puncties. De specialist van het ziekenhuis voert deze echogeleide puncties uit. Onze cytologisch analisten onderzoeken het verkregen materiaal ter plaatse om te kijken of het van voldoende kwaliteit is voor pathologie onderzoek.
Door dit meteen te onderzoeken hoeven patiënten minder vaak terug te komen om hetzelfde onderzoek nogmaals uit te laten voeren.

Gerelateerd