Histologie

Ons team van ongeveer 35 analisten bewerkt al het ingezonden materiaal tot flinterdunne plakjes (coupes) die onder de microscoop kunnen worden bekeken. Dit materiaal varieert van kleine weefselstukjes (biopten) tot hele organen.
Voordat het zover is, fixeren zij het materiaal in formaline, bekijken zij het met het blote oog en beschrijven ze wat ze zien. Als het nodig is, snijden ze het materiaal in stukjes. Het weefsel wordt daarna door een ‘tissueprocessor’ ontwaterd en vervolgens geïmpregneerd met paraffine. Hierna wordt het weefsel handmatig ingebed (ingeblokt) in paraffine. 

Van deze paraffineblokjes snijdt de analist flinterdunne plakjes (coupes) van 4 µm ofwel 0,004 millimeter. Deze worden op glaasjes geplakt en gekleurd met hematoxyline en eosine (HE-kleuring).
Naast deze standaardkleuring kunnen we ook speciale kleuringen uitvoeren om bijvoorbeeld specifieke weefselstructuren zichtbaar te maken. Ook zijn er verschillende immunohistochemische kleuringen om specifieke cel bestanddelen aan te tonen.

Lees meer