VAP visie

Publicatiedatum 24 augustus 2018

 

De nieuwe editie van de VAP visie is onlangs verschenen en er staan deze keer twee artikelen in met een Pathologie Friesland tintje.

 

Martine Seton heeft een mooi verslag geschreven over de regio avond van de PNNN op 16 april jl. Dit jaar had Pathologie Friesland de eer om deze jaarlijkse regio avond te organiseren met als thema: Digitale pathologie. Dit verslag is terug te vinden op pagina 14 en 15.

 

Op pagina 31 t/m 33 staat het stage verslag van Selina Visser. Selina heeft dit jaar 5 maanden bij ons stage gelopen. Haar stageopdracht ging over de evaluatie van het protocol van de HER2/neu bepaling en ze heeft zich daarbij voornamelijk bezig gehouden met het bepalen van de toegevoegde waarde van de HER2/neu bepaling op excisiemateriaal na bepaling op biopt. Het artikel in de VAP visie gaat hier dieper op in.

 

Klik hier voor de digitale versie van de VAP visie

 

Jaarbericht 2017

Publicatiedatum 23 augustus 2018

 

Het jaarbericht 2017 is klaar en beschikbaar. Hij wordt standaard aan ziekenhuizen, huisartsen en andere externe partijen verstuud. Mocht u niet een jaarbericht hebben ontvangen, maar wel graag één willen ontvangen dan kunt u deze bij ons opvragen. Hiervoor kunt u mailen naar pathologie@pathologiefriesland.nl of bellen met  058 2939393. Wij sturen u dan zo spoedig mogelijk een expemplaar toe.

 

Het jaarbericht heeft is dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Er is voor gekozen om het jaarbericht in compactere vorm uit te geven. Hij bevat korte artikelen met meer nieuwswaarde over zaken die in 2017 speelden. Er is minder gedetailleerde informatie opgenomen. Hiervoor willen we u graag verwijzen naar de meest recente jaarverslagen die ook op deze site te vinden zijn.

 

Het jaarbericht 2017 vindt u onder het kopje "Publicaties" op deze site. Klik hier om het jaarbericht te openen.

 

 

Artikel Robby Kibbelaar in Explorare

Publicatiedatum 1 februari 2018

 

In de nieuwste editie van magazine Explorare is een artikel gepubliceerd met Robby Kibbelaar over HemoBase en hoe deze Friese aanpak nieuwe perspectieven biedt voor gerandomiseerd registratieonderzoek. Het volledige magazine in hier online terug te vinden in een pdf-bestand. Het artikel van Robby staat op pagina 10 t/m 12.

 

Explorare is het wetenschapsmagazine van Medisch Centrum Leeuwarden uitgegeven vanuit de MCL Academie.

 

Publicatie artikel Werkgroep Hematologie Friesland

Publicatiedatum 6 november 2017

  

Een aantal weken geleden is er een aankondiging geweest over de publicatie van het wetenschappelijke artikel “Bridging the gap between the randomised clinical trial world and the real world by combination of population based registry and electronic health record data: A case study in haemato-oncology”, geschreven door de Werkgroep Hematologie Frieslan (WHF).

 

In het weekend van 7-8 oktober is het artikel online gepubliceerd door het vooraanstaande tijdschrift European Journal of Cancer. Het artikel vindt u hier.

Symposium mammadiagnostiek

Publicatiedatum 11 oktober 2017

 

Dinsdagavond 10 oktober heeft de eerste editie van het symposium over mammadiagnostiek plaatsgevonden. Er waren deze avond presentaties van Jitske de Vries, radioloog in het Antonius ziekenhuis in Sneek, Wijkje Visser, mammacare verpleegkundige in Nij Smellinge Drachten en Marjolein Coster - Heerema gaf een presentatie over de rol van pathologie bij mammadiagnostiek.

 

Ook was er een rondleiding bij Pathologie Friesland in het uitsnijvertrek waar collega’s Marijke, Mike en Gooitske iets vertelden en lieten zien over de bewerking van mamma’s. Jelle en Marrit gaven presentaties over de toepassing van moleculaire diagnostiek/immumo en cytologie bij mammadiagnostiek.

 

De reacties van de doktersassistenten over het mamma symposium waren zeer positief! Ze vonden de rondleiding erg interessant en leerzaam en de presentaties waren heel informatief en duidelijk.

 

Iedereen die heeft meegewerkt om het symposium tot een succes te maken ontzettend bedankt voor jullie inzet! Het was een geslaagde avond en we kijken uit naar de volgende editie op 7 november.

Uitnodiging scholingsbijeenkomst mammadiagnostiek = VOL!

Publicatiedatum 25 september 2017 

 

 De NVDA organiseert in samenwerking met Pathologie Friesland een

scholingsbijeenkomst over mammadiagnostiek.

 

Wat gebeurt er met een vrouw die bij de huisarts komt met een knobbeltje in haar borst? Wat gebeurt er als zij wordt doorverwezen naar het ziekenhuis? Welk traject gaat zij in? Deze onderwerpen worden besproken in onze scholingsbijeenkomst over mammadiagnostiek. Sprekers vanuit verschillende disciplines zullen jullie tijdens deze avonden een presentatie geven over wat zij precies doen op het gebied van mammadiagnostiek en mammacare.

Ook huisartsen zijn van harte welkom!

 

Wanneer en waar?

Dinsdag 10 oktober en dinsdag 7 november 2017 17.00 – 21.15 Leeuwarden, Pathologie Friesland

 

Programma

 • Inloop en ontvangst met broodjes en soep 17.00-18.00 uur
 • Welkom
 • Presentatie “Wat doet de medisch specialist?”
 • Bedrijfsfilm Pathologie Friesland
 • Rondleiding bij Pathologie Friesland – toegespitst op mammadiagnostiek

incl. Presentatie moleculair/Immunohistologie en Cytologie

 • Presentatie door mammacare verpleegkundige
 • Presentatie door patholoog met subspecialisatie mammadiagnostiek
 • Afsluiting

 

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan deze scholingsbijeenkomst.

 

Aanmelden

Aanmelden is verplicht. Er zijn per avond 35 plekken beschikbaar. Per avond mogen er per praktijk max 3 personen deelnemen. Aanmelden kan via de mail: thea.nvda@live.nl. Vermeld bij aanmelding: naam, adres, woonplaats, naam praktijk/poli, e-mail en voorkeur voor welke datum. Na ontvangst van je aanmelding ontvang je een reactie.

 

Contact

NVDA Regio Friesland, mail: thea.nvda@live.nl

 

Publicatie Werkgroep Hematologie Friesland – HemoBase

Publicatiedatum 11 september 2017

 

In 1997 is de Werkgroep Hematologie Friesland opgericht door Robby Kibbelaar, Peter Joosten (hematoloog) en Huib Storm (klinisch chemicus). Alle medische en laboratorium disciplines betrokken bij de hematologische zorg in Friesland zijn aangesloten bij de WHF. Sinds 2004 is de webbased applicatie HemoBase hét grote project van de WHF. HemoBase is een database voor alle patiënten met maligne hematologische aandoeningen en ondersteunt ook de klinische zorg, met name de patientbesprekingen. Vanaf ca. 2011 wordt HemoBase intensief gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. HemoBase is inmiddels 1 van de speerpunten van de onderzoekslijnen van de MCL Academie.

 

De WHF heeft haar ervaring met klinisch observationeel onderzoek opgeschreven in een wetenschappelijk artikel “Bridging the gap between the randomised clinical trial world and the real world by combination of population based registry and electronic health record data: A case study in haemato-oncology” (R.E. Kibbelaar, B.E. Oortgiesen, A.M. van der Wal-Oost, K. Boslooper, J.W. Coebergh, N.J.G.M. Veeger, P. Joosten, H. Storm, E.N. van Roon, M. Hoogendoorn).

Vorige week is dit artikel door het vooraanstaande tijdschrift European Journal of Cancer geaccepteerd voor publicatie. Vele medewerkers van Pathologie Friesland hebben direct of indirect een bijdrage geleverd aan het HemoBase onderzoek. Deze publicatie is een erkenning voor dit onderzoek.  

Aanvraagformulieren mammadiagnostiek

Publicatiedatum 26 juni 2017

 

Bij Pathologie Friesland zijn we constant bezig om onze diagnostiek te verbeteren. Hierbij zijn goede aanvraagformulieren noodzakelijk. Speciaal voor mammadiagnostiek zijn er 2 nieuwe aanvraagformulieren ontwikkeld. Één voor mamma biopten en één voor mamma preparaten.

 

De formulieren zijn verschillend met betrekking tot het invullen van klinische gegevens en bevatten alleen de opties die voor het desbetreffende soort onderzoek van belang zijn. Wat wel bij beide formulieren hetzelfde is, is de afbeelding waar de locatie van herkomst van het materiaal aangegeven kan worden. De formulieren zijn vanaf heden te downloaden op onze site onder het kopje ziekenhuis>aanvraagformulieren of te bestellen via het bestelformulier: ziekenhuis>bestelformulier.

 

Wijziging transport BVO baarmoederhalskanker

Publicatiedatum 19 juni 2017 

 

Met ingang van 19 juni gaat Izore/Pathologie weer het transport van BVO-afnamesets en materiaal verzorgen.

 

Vanaf 1 januari werd dit, in opdracht van het UMCG, gedaan door Commpanionz. Echter kregen we bij Pathologie Friesland van een flink aantal huisartsenpraktijken de vraag waarom deze uitstrijkjes door een andere vervoerder werd opgehaald. Het bleek in de praktijk onhandig en foutgevoelig. We zijn daarom met Commpanionz overeengekomen dat Izore/Pathologie dit transport gaat overnemen.

 

Voor huisartsenpraktijken betekent dat het volgende:

 1. Vanaf maandag 19 juni kunt u dagelijks het BVO-materiaal meegeven aan de chauffeur van Izore/Pathologie Friesland. U hoeft géén melding meer te plaatsen via de app van Commpanionz dat er materiaal bij u in de praktijk klaar staat.
 2. Nieuwe pakketten met afnamesets BVO baarmoederhalskanker kunt u vanaf 19 juni weer bestellen via de site van Pathologie Friesland:

  www.pathologiefriesland.nl/huisartsen/bestelformulier/BVO. Het bestellen en afleveren van afnamesets BVO gaat op dezelfde wijze als de overige inzendmaterialen van Pathologie Friesland.

 3. Voor eventuele vragen over levering van BVO-afnamesets kunt u contact opnemen met Pathologie Friesland (058-2939393 of pathologie@pathologiefriesland.nl).
 4. Voor (medisch)inhoudelijke vragen omtrent BVO baarmoederhalskanker en de uitslag van BVO blijft het UMCG of BVO Noord het eerste aanspreekpunt.

 

Nieuwe website!

Publicatiedatum 19 juni 2017

 

Zoals u heeft gemerkt: onze nieuwe website is live! De website heeft een totaal nieuwe lay-out gekregen en is nu in lijn met onze huisstijl. Er is gekozen voor een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke opzet. Alle informatie die specifiek voor ziekenhuizen bedoeld is, is terug te vinden onder het kopje ziekenhuis. Alle informatie die voor huisartsen en verpleeghuizen van belang is, staat onder het kopje huisarts. Onder het kopje “Over Ons” vindt u meer informatie over het werk en de organisatie van Pathologie Friesland.

 

Onze nieuwe website is geschikt voor alle mobiele apparaten, dus vanaf nu ook gemakkelijk op tablet en mobiele telefoon te openen. De website is uitvoerig getest, maar het kan zijn dat er desondanks zaken zijn die niet kloppen of niet goed werken. Mocht u iets tegenkomen dan horen wij dit graag, zodat we dit kunnen aanpassen.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.